Csete Balázs Általános Iskola - Jászkisér
Az iskola logója.

Csete Balázs Általános Iskola - Jászkisér

A Hősök téri épületA Kossuth téri épületKépek az iskola épületekrőlKépek az iskola épületekrőlNapköziUszoda

Német nyelvi tábor

Idén is volt német tábor

Ebben az évben július 23-27. között került megrendezésre a hagyományos német nyelvi-, és informatikai tábor. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is segítségünkre volt Ruth Zschokke, tanárnő, Susanne és Markus Schröder Svájcból. Így a tanulóknak lehetőségük nyílt német anyanyelvű tanárokkal beszélgetni, amely nagyon sokat jelent a nyelvtanulásban. Mint mindig, idén is nagy érdeklődés övezte az eseményt, hiszen több mint 40 gyerek vett részt a programokban, akiket idén is négy csoportra osztottak a szervezők korosztály szerint.

Az öt nap tartalmasan telt. A lurkók minden nap négy, egyenként 50 perces órán vettek részt, melyeken a játékos tanulás volt a cél. A különböző élethelyzetekben és szituációkban próbára tehették a tanulók a tudásukat, melynek a későbbiekben nagy hasznát fogják venni. Ruth Zschokke tanárnővel a kisebbek igéket és énekeket tanultak, melyeket el is játszottak. A nagyobbaknak a fantáziájukra is szükség volt, hiszen képregényekhez kellet szöveget írniuk és érdekes feladatokat kellett megoldaniuk. A svájci tanárnőt munkájában Vincze Tamás segítette. Susanne Schröder kincsestára kimeríthetetlen, mely tele van szórakoztató szókincsfejlesztő társasjátékokkal. Markus Schröder óráin a táborban első alkalommal résztvevők a számítógéppel bemutatkozó diasorozatot készítettek magukról. A hatodikosoknak nagyon tetszett, hogy a technika segítségével távoli tájakról küldhetnek magukról képet barátaiknak. A hetedikesek vicces bankrablási videofilmet készítettek, amely szövegét is ők írták, természetesen németül. A végzős diákok is nagyon élvezték a robotok programozását. Tóth Brigittával mi is arra törekedtünk, hogy a játékos feladatokkal, a keresztrejtvényekkel, a svájci élménybeszámolóinkkal továbbra is szívesen tanulják a tanulók a német nyelvet.

A délutánok sem teltek unalmasan: hétfőn keresztrejtvényeket kellett megoldaniuk, melyek megfejtése egy-egy helyi intézmény. Ide kell elmenniük, és itt kapják meg a következő rejtvényt. Ez egy évek óta visszatérő feladat, melynek mindig hatalmas sikere van. A keddi halastavi biciklitúra is minden évben a program része. Köszönjük Pincziné Balla Magdolna, Szereminé Járvás Andrea, és Tajtiné Selmeczi Éva tanárnőknek a fáradozását, hogy sok finom szendviccsel leptek meg bennünket a tónál. Szerda délután szembe szélben a Jászapáti strandra bicikliztünk át, ahol nagyon tartalmas órákat töltöttünk el. Aznap este azt hiszem senkit nem kellett odahaza ringatni. Csütörtök délután már a hivatalos zárása volt a tábornak. A Művelődés Házában a gyerekek bemutatták mindazt, amit a hét folyamán alkottak és tanultak. Láthattunk itt láncot és éneklést, egyéni bemutatkozásokat és végre a bankrablási filmet, melyen sokat nevettünk. Pénteken Mezőkövesdre kirándultunk, ahol megnézhettük a Gépmúzeumot, valamint a Hadas településforma sajátosságait is. Ezután ismét a strandolásé volt a főszerep, hiszen az országszerte híres Zsóry-fürdőben töltöttük a délutánt. A legnagyobb attrakció kétségtelenül a hullámmedence volt, amit a többség csak nehezen tudott otthagyni. A buszról leszállva mindenki sajnálta, hogy vége a tábornak.

Szeretném megköszönni Ruth Zschokke tanárnőnek, Susanne és Markus Schrödernek az egész heti áldozatos munkájukat, akik szabadságukat és pénzüket áldozták arra, hogy segítsenek a jászkiséri gyerekeknek. Borsos Ildikó tanárnő időt és energiát nem kímélve nyári szabadságának nagy részét a tábor szervezésével töltötte. Köszönet illeti Budainé Balogh Gabriella tanárnőt is, aki Susanne Schröder munkáját segítette. Tóth Brigitta és Vincze Tamás egész héten aktív részesei voltak a tábornak és segítették a gyerekek nyelvi előrehaladását. Nem szabad megfeledkeznünk Kissné Pap Ibolya tanárnőről sem, aki alaposan felkészült idegenvezetőnk volt Mezőkövesden.

Köszönjük a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat Több nyelven Alapítványának anyagi támogatását. Hálásak vagyunk továbbá a Természetjárók Gyermek Egyesületének, a Diákönkormányzatnak, a Krizsai Pékségnek valamint Küri Károlynénak, hogy idén is támogatták a tábort.

Összességében nyugodtan mondhatom, hogy nagyon gyorsan eltelt ez a hét, és azt hiszem, hogy mindenki szép emlékekkel gondol vissza rá. Remélem a hagyomány tovább folytatódik, és jövőre is részesei lehetünk ennek a színvonalas nyári programnak.

Törőcsik Zsolt


Facebook logo
E-Kréta

e-ellenőrző

Örökös Ökoiskola logo
Határtalanul!

(c) Csete Balázs Általános Iskola - Jászkisér - 2008-2018