Csete Balázs Általános Iskola - Jászkisér
Az iskola logója.

Csete Balázs Általános Iskola - Jászkisér

A Hősök téri épületA Kossuth téri épületKépek az iskola épületekrőlKépek az iskola épületekrőlNapköziUszoda

Ökoiskola lettünk!

Az elmúlt tanév végén a Csete Balázs Általános Iskola pályázott az Ökoiskola cím elnyerésére. A pályázatban szerepel, hogy a tanítási órákon, ahol lehetőség nyílik rá, környezetvédelmi témákról is szó esik, illetve az iskola éves programjában szerepelnek környezetvédelemhez kapcsolódó rendezvények. Az első akcióra szeptember 12-én került sor. Az 5. és a 6. évfolyam tanulói parlagfű mentesítésben vettek részt.

Parlagfű irtás

2007. szeptember 12-én délután 3 órakor gyülekezett a könyvtár előtt az 5. és 6. osztályosokból álló kis csapat. A hirdetésre csak kevesen jelentek meg ezen a napsütéses délutánon.
A helyszínre kerékpárral érkeztünk. A védőfelszerelést a könyvtárnál kaptuk meg: maszk, kesztyű. A könyvtár vezetője Esztike néni írt pályázatot, amit megnyert, így kapott pénzt az eszközök megvásárlására. Amikor már nem számíthattunk több érkezőre, tanakodni kezdtünk, hogy a sok hely közül melyiket válasszuk a parlagfű elleni támadásra. Végül a Bartók Béla útnál lévő területet választottuk.
Mikor a területre érkeztünk, akkor láttuk meg milyen jó volt a választás. Volt bőven mit gyűjteni. Miután mindenki szoros ismeretséget kötött a "gazzal", hozzáláttunk a kegyetlen harchoz. Nagy műanyag zsákokba kezdtük gyűjteni a tövestől kiszakított gyomot. Eleinte kevesebbet találtunk, később azonban hatalmas bokrokat.
Végül már alig győztük begyűjteni a nagy és egészen apró méretű példányokat. Mindenki ügyesen dolgozott. Senki sem lazsált. 4 órakor már mindenki profi volt a növény felismerésében. A zsákokat végül az út szélén helyeztük el, mert képtelenség lett volna a Polgármesteri hivatal udvarára hordani. Reméljük, hogy sikerült a zsákokat járművel elszállítani és megsemmisíteni. Miért vállaltuk magunkra ezt a munkát?
 1. A parlagfű virágpora (pollenje) nagyon sok emberben allergiát vált ki. Belélegezve irritálja az orr nyálkahártyáját, így az allergiás ember náthás lesz, a szeme pedig könnyezik.
 2. A növény nagyon könnyen szaporodik-elszaporodik, és kiszorítja élőhelyéről a többi őshonos növényt.

A község minden lakójának rendben kellene tartania lakóháza környezetét, akkor talán nem lenne szükség ilyen akciókra.
Azonban addig, amíg itt az iskolában is néhány hanyag diák után a többieknek kell szednie a szemetet nem várhatunk változást.
Jó lenne végre, ha mindenki tudná mi a kötelessége!

A Jászkiséri Kertkultúra Egyesület által szervezett "Parlagfű-mentes Magyarországért" mozgalomban, gyomtalanításban résztvevők névsora:

 1. Borsos Ildikó
 2. Dobi Sándor 6.a
 3. Forgó Vivien 6.b
 4. Gál Erika 5.a
 5. Gulyás Alexandra 6.b
 6. Kissné Pap Ibolya
 7. Kollár András 6.b
 8. Kosztor Judit
 9. Kovács Anett 6.a
 10. Küri Ildikó 6.a
 11. Ládi Zsuzsa 6.a
 12. Molnár György
 13. Nagy Flóra 5.c
 14. Olcsák Leila 6.c
 15. Orosz Luca 6.b
 16. Ördög Nóra 6.b
 17. Pinczi Zsolt 6.b
 18. Szabó Petra 5.a
 19. Szakálné Torma Eszter
 20. Szeremi Alexandra 5.a
 21. Szűcs Liliána
 22. Szűcs Luca
 23. dr Szűcsné Simon Mónika
 24. Tóth Boglárka 6.a
 25. Tóth László 6.a
 26. Tóth Magdolna
 27. Zana Alex 5.c

Köszönet mindenkinek a végzett munkáért!


Facebook logo
E-Kréta

e-ellenőrző

Örökös Ökoiskola logo
Határtalanul!

(c) Csete Balázs Általános Iskola - Jászkisér - 2008-2019